Liam Neeson (Qui-Gon)

18. června 2006 v 15:49 | Já (Lída) |  Star Wars
LIAM NEESON
Tohoto herce můžeme s klidem řadit mezi filmové veterány. Na svém kontě má již více než 30 filmů.
William John Neeson se narodil 7.června 1952 v Severním Irsku (Ballymena) v katolické rodině Kitty a Barneyho Neesonových. Ačkoli rodina žila v převážně protestantské komunitě, Liam toho naštěstí z náboženského napětí, jímž je Irsko proslulé, mnoho nezažil. Zdá se, že v jejich městě mezi sebou všichni většinou dobře vycházeli.

Na jevišti stál Liam poprvé v jedenácti letech, kdy ho jeho učitel angličtiny obsadil do hlavní role školní hry. Od té doby vystupoval i v dalších školních představeních.
Když bylo Liamovi devět, začal trénovat box a tento koníček mu vydržel až na vysokou školu. V patnácti mu při zápase zlomili nos, který se později stal jeho charakteristickým rysem. V šestnácti se získal titul irského juniorského mistra těžké váhy a tento titul si udržel i následující tři roky, ale ztráta vědomí a paměti po jednom zápase ho přiměly s boxerskou kariérou definitivně skoncovat.
Mezitím učitel angličtiny, který kdysi ve škole Liama obsadil do jeho první role, založil amatérskou divadelní společnost The Slemish Players a Liam, tehdy sedmnáctiletý, se k ní připojil a přijal i svou první divadelní roli ve hře Philadelphia, Here I Come. Hra sklidila velký úspěch a Liam za svůj výkon získal na Larnském divadelním festivalu ocenění nejlepší herec.
V devatenácti letech se zapsal ke studiu matematiky a informatiky na Queen's College v Belfastu, ale studium nedokončil. Poté se živil jako řidič vysokozdvižného vozíku a vystřídal i mnoho jiných zaměstnání. Následně se opět pokoušel o studium na Teacher-training College v Newcastlu, kde také poskytoval cosi, co sám nazval "chabý pokus o kurzy herectví". Na této škole vydržel jen dva roky.
Pobyt v Newcastu a setkání s různými lidmi, sdílejícími jeho zálibu v divadle, jen posílil jeho touhu stát se profesionálním hercem.
Vrátil se do Ballymeny a nadále účinkoval s The Slemish Players, kde si nakonec odehrál svou poslední roli - Ježíše Krista - ve hře Pilgrim's Progress. Tehdy si totiž dodal odvahy a přihlásil se na konkurz divadla Lyric Players v Belfastu a uspěl. Konečně se stal hercem z povolání. V roce 1976 debutoval ve hře The Risen People. Po dvou letech odešel do dublinského divadla Abbey, kde si ho ve Steinbeckových Of Mice and Men všiml John Boorman a nabídl mu roli sira Gawaina v dnes již kultovním filmu Excalibur. A tím se začala Liamova kariéra filmová.
Definitivní zlom přišel v jeho kariéře v roce 1994 se Spielbergovým nebarevným biografickým filmem Schindlerův seznam, ke si Liam zahrál hlavní roli německého průmyslníka, který za 2. světové války, díky svým dobrým organizačním schopnostem, zachránil život více než tisícovce Židů. Za roli byl nominám jak na Zlatý Globus, tak i na Oscara a získal cenu British Academy Awards.
Po tomto úžasném výkonu po každé premiéře nového Liamova filmu kritici kousavě poznamenávají, že Liam už pravděpodobně svůj herecký výkon v Schindlerově seznamnu už nikdy nepřekoná. Vyjímkou byla další biografická role ve filmu Rob Roy, za kterou byl také nominován na Zlatý Globus.
Když získal roli Mistra Jedi Qui-Gona v E1 nijak se netajil tím, že roli vzal jen proto, aby měl na nájem. Nepředstíral, že se mu E1 líbí a na otázky, zda Qui-Gona uvidíme v E3 odpovídá vyhýbavě. Jak sám řekl, na premiéru Nové Naděje v rodném Irsku má špatné vzpomínky. V ulicích zrovna zuřily boje mezi protestanty a katolíky a Liam absolvoval cestu do kina kličkováním mezi zápalnými lahvemi.
Liam žije v New Yorku se svou ženou, Natashou Richardson, a dvěma syny, Michaelem Antoniem a Danielem Jackem.
Zajímavosti:
V červenci roku 2000 utrpěl vážná zranění pánve a nohou, když se na svém Harleyi při projížďce v Connecticutu srazil s jelenem.
Koncem roku 1999 byl královnou Alžbětou jmenován důstojníkem Řádu Britského Impéria.
Rád rybaří.
Chodil s těmito slavnými ženami: Helen Mirren, Julia Roberts, Brooke Shields, Barbra Streisand, Sinead O'Connor
V roce 1995 se o něm uvažovalo při výběru do role Jamese Bonda ve filmu Zlaté oko.
Zajímavost, která by mohla upoutat především Trekkies - v roce 1988 si Liam Neeson zahrál ve filmu The Good Mother, který režíroval Leonard "Spock" Nimoy.
Filmografie
The White Rose (2006)
Seraphim Falls (2006)
The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005) (hlas - Aslan)
Breakfast on Pluto (2005)
Batman Begins (2005)
Kingdom of Heaven (2005)
Kinsey (2004)
Love Actually (2003)
Martin Luther (2002) (TV)
Gangs of New York (2002)
Liberty's Kids (2002) (TV)
K-19: The Widowmaker (2002)
Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002) (hlas)
Reflections of Evil (2002) (hlas)
Man Who Came to Dinner, The (2000) (TV)
Gun Shy (2000)
Haunting, The (1999)
Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999)
Misérables, Les (1998)
Michael Collins (1996)
Before and After (1996)
Rob Roy (1995)
Nell (1994)
Schindler's List (1993)
Ruby Cairo (1993)
Ethan Frome (1993)
Leap of Faith (1992)
Husbands and Wives (1992)
Under Suspicion (1992)
Shining Through (1992)
Big Man, The (1990)
Darkman (1990)
Next of Kin (1989)
High Spirits (1988)
Good Mother, The (1988)
Dead Pool, The (1988)
Satisfaction (1988)
Suspect (1987)
Sworn to Silence (TV) (1987)
Prayer for the Dying, A (1987)
Sweet as You Are (TV) (1987)
Lamb (1986)
If Tomorrow Dones (TV) (1986)
Duet for One (1986)
Mission, The (1986)
Hold the Dream (TV) (1986)
Innocent, The (1985)
Arthur the King (TV) (1985)
Bounty, The (1984)
Ellis Island (TV) (1984)
Krull (1983)
A Woman of Substance (TV) (1983)
Nailed (1981)
Excalibur (1981)
Christiana (1979)
Pilgrim's Progress (1979)
........................
Převzato z www.cswu.cz
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama