Ian McDiarmid (Palpatine/Darth Sidius)

18. června 2006 v 16:32 | Já (Lída) |  Star Wars
IAN MCDIARMID
Ian McDiarmid se narodil v roce 1944 v Tayside ve Skotsku. Během vysokoškolských studií na University of St. Andrews však zjistil, že ho to táhne spíše k herectví, než ke klinické psychologii. Přestoupil tedy na Royal Academy v Glasgow, kde za své vynikající studijní výsledky získal prestižní zlatou medaili.

Více než herectví, se však Ian věnoval divadelní režii. Od roku 1990, až do své penze v roce 2001, pracoval jako umělecký režisér v London´s Almeida Theatre v Islingtonu v Anglii.
Ian a jeho pomocný režisér Jonathan Kent dokázali vzkřísit jinak upadající divadlo a přesvědčili i takové hollywoodské hvězdy, jako je Kevin Spacey, Ralph Fiennes a Anna Friel, aby si zahráli na jejich skromné divadelní scéně. Oba režiséři pak za svou dobrou práci získali v roce 1998 cenu London Evening Standard.
Ian během režírování a hraní v divadelních hrách, účinkoval také v řadě televizních seriálů (např. Profesionálové) a televizních filmů, proslavila jej však hlavně role císaře Palpatina v Návratu Jediho. Jako jeden z mála herců ze Staré Trilogie si svojí roli mohl zopakovat i v Nové Trilogii a obohatit charakter postavy o nový rozměr.
Ian také spolupracoval s Frankem Ozem (Yoda) při natáčení filmu Dirty Rotten Scoundrels a před filmovou kamerou se ve filmu Ospalá díra sešel s Rayem Parkem (Darth Maul).
Filmografie
Our Hidden Lives (2005) TV
Elizabeth I (2005) TV
Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005)
Charles II: The Power & the Passion (2003) TV
Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002)
Crime and Punishment (2002) TV
Sleepy Hollow (1999)
All the King's Men (1999) (TV)
Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999)
Great Expectations (1999) (TV)
"Touching Evil" (1997)(TV)
Rebecca (1997/I) (TV)
Hillsborough (1996) (TV)
"Karaoke" (1996) (TV)
Restoration (1995)
Annie: A Royal Adventure! (1995) (TV)
Heart of Darkness (1994) (TV)
Chernobyl: The Final Warning (1991) (TV)
"Modern World: Ten Great Writers, The" (1988)(TV)
Dirty Rotten Scoundrels (1988)
Gorky Park (1983)
Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983)
Dragonslayer (1981)
Sir Henry at Rawlinson End (1980)
Awakening, The (1980)
Richard's Things (1980)
Macbeth (1979) (TV)
Likely Lads, The (1976)
Odkazy
......................
Převzato z www.cswu.cz
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama