Frank Oz (Yoda)

18. června 2006 v 16:03 | Já (Lída) |  Star Wars
FRANK OZ
Frank Oz, vlastním jménem Frank Oznowicz se na rodil 25. května 1944 v Herefordu v Anglii a vystudoval Oakland City College. Získal slávu tím, že propůjčil svůj hlas a dal život tak populárním syntetickým postavám jako Fozzy Bear, Miss Piggy a YODA. Je také talentovaný spisovatel a režisér komedií a dětských pohádek, kromě jiného je také zpěvák a producent a dlouholetý spolupracovník tvůrce loutek Jima Hensona.
Jeho kariéra začala prací na oslavovaném vzdělávacím seriálu pro děti SESAME STREET (PBS, 1969), kde ovládal dětské loutky Grovera a The Cookie Monster. Potom s Hensonem pracovali na večerní show THE MUPPET SHOW (Syndicated, 1976-81). Zatímco Sesame Street byla určená pro malé děti, Muppet Show byla určena pro starší děti a dospělé. Oz natočil THE MUPPET MOVIE (1979), kde skvěle předvedl své zkušenosti s ovládáním loutek a mluvením jejich hlasů. Díky tomu namluvil Yodu v Impérium vrací úder (1980) a v Návratu Jediho (1983).

Přes velký úspěch Oz zůstal věrný Muppets, a pracoval jak před, tak i za kamerou na jejich výrobě. Zahrál si i pár cameo rolí ve filmech svého přítele Johna Landise a vrhl se i na režírování. Jeho režijní prvotinou společně s Hensonem, byl film THE DARK CRYSTAL (1983), což byla dobrodružná fantasy, v které hrálo mnoho dosud neznámých loutek. Jeho sólovým debutem byl film THE MUPPETS TAKE MANHATTAN (1984), který spoluvytvořil a pak se vrhl do série živých komedií. Jako schopný režisér komediálních scén se představil v muzikálovém remaku filmu LITTLE SHOP OF HORRORS z roku 1986 (Malý krámek hrůz - uvedený i v naší televizi), adaptovaného podle hitu z Brodwaye. Při tomto filmu také poprvé spolupracoval s komediálním hercem Stevem Martinem.
Jejich další spoluprací vznikly filmy DIRTY ROTTEN SCOUNDRELS (1988) - remake komedie s Marlonem Brandem a Davidem Nivenem z roku 1964 BEDTIME STORY a lehká komedie s Goldie Hawn HOUSESITTER (1992). Později se Oz vrátil k filmování pro děti filmem THE INDIAN IN THE CUPBOARD (1995), což byla adaptace knihy od Melissy E. T. Mathison. Film citlivě vypráví příběh o chlapci, který získává životní lekce poté co zjistí, že starý kredenc dává život jeho hračkám.
Nejvýraznějším režisérským počinem Franka Oze je prozatím film Kdo z koho (orig. The Score) s Robertem De Nirem a Edwardem Nortonem.
Frank Oz ještě v Epizodě I. vodil a mluvil loutku Yody, ale v Epizodě II. ho starostí (nebo snad radostí?) vodění Yody zbavily speciální efekty. Lucas se ovšem nechal slyšet, že v Epizodě III. se opět navrátil ke "staré a dobré" loutce.
Filmografie
Herec:
Zathura (2005)
Star Wars: Episode III (2005)
"Play with Me Sesame" (2002) (TV)
Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002)
Monsters, Inc. (2001)
Muppet Race Mania (2000)
Cinderelmo (1999)
Adventures of Elmo in Grouchland, The (1999)
Muppets From Space (1999)
Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999)
Blues Brothers 2000 (1998)
Elmo Saves Christmas (1996)
Muppet CDROM: Muppets Inside, The (1996)
Muppets Treasure Island (1996)
Muppet Treasure Island (1996)
"Muppets Tonight!" (1996) (TV)
It's Not Easy Being Green (1994)
Muppet Classic Theater (1994)
Muppet Christmas Carol, The (1992)
Innocent Blood (1992)
Muppet*vision 3-D (1991)
Muppets at Walt Disney World, The (1990) (TV)
"Jim Henson Hour, The" (1989) (TV)
Sesame Street Special (1988) (TV)
Adventures of Super Grover, The (1987) (TV)
Muppet Family Christmas, A (1987) (TV)
Muppets: A Celebration of 30 Years, The (1986) (TV)
Labyrinth (1986)
Muppet Video: Rowlf's Rhapsodies with the Muppets (1985)
Spies Like Us (1985)
Sesame Street Presents Follow That Bird (1985)
Trading Places (1983)
Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983)
Fantastic Miss Piggy Show, The (1982) (TV)
Dark Crystal, The (1982)
American Werewolf in London, An (1981)
Great Muppet Caper, The (1981)
Muppets Go to the Movies, The (1981) (TV)
Blues Brothers, The (1980)
Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)
"Orson Welles Show, The" (1979) (TV)
John Denver and the Muppets: A Christmas Together (1979) (TV)
Muppet Movie, The (1979)
Muppets Go Hollywood, The (1979) (TV)
Special Sesame Street Christmas, A (1978) (TV)
Christmas Eve on Sesame Street (1978) (TV)
Emmet Otter's Jug-Band Christmas (1977) (TV)
"Muppet Show, The" (1976) (TV)
Tales from Muppetland: The Frog Prince (1972)
"Sesame Street" (1969) (TV)

Režisér:
Horrible Bosses (2006)
Stepford Wives, The (2004)
"Funkhousers, The" (2002) (TV)
Score, The (2001)
Bowfinger (1999)
In & Out (1997)
Indian in the Cupboard, The (1995)
HouseSitter (1992)
What About Bob? (1991)
Dirty Rotten Scoundrels (1988)
Little Shop of Horrors (1986)
Muppets Take Manhattan, The (1984)
Fantastic Miss Piggy Show, The (1982) (TV)
Dark Crystal, The (1982)
...................
Převzato z www.cswu.cz
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama