Ewan MCGregor (Obi-Wan)

16. června 2006 v 15:18 | Já (Lída) |  Star Wars
EWAN MCGREGOR
narozen 31. března 1971
Celé jméno: Ewan Gordon McGregor Datum narození: 31. března 1971
Místo narození: Crieff, Pertshire, Skotsko-Velká Británie
Rodiče: James Charles Stewart McGregor (Jim) - učitel tělocviku a Carol Diane McGregor - učitelka
Sourozenci: 1 bratr Colin McGregor - pilot RAF, narozen 1969, ženatý, 1 syn narozen v červnu 1999
Místo trvalého bydliště: Londýn, Anglie
Výška: 179 cm
Stav: ženatý od července 1995 s Eve Mavrakis, narozenou 1964
Děti:
Clara Mathilde (narozena v únoru 1996)
Esther Rose (narozena 7. října 2001)
Vzdělání:
Morrsion´s Academy v Crieffu ve Skotsku
Divadelní škola v Kirkaldy in Fife
Guildhall School of Music and Drama v Londýně
V roce 2001 dostal čestný doktorát na University of Ulster v Belfastu v Severním Skotsku
Poslední ceny a nominace:
2001 - The Hollywood Film Award za Nejlepší film (Moulin Rouge)
2001 - The Hollywood Film Award pro Nejlepšího herce (Moulin Rouge)
2001 - The National Board Of Review - Nejlepší Film (Moulin Rouge)
2001 - The European Film Award za přínos evropské kinematografii
2001 - The Golden Satellite Award za Nejlepší mužský herecký výkon ve filmu, komedii nebo muzikálu (Moulin Rouge)
2001 - The Golden Satellite Award za Nejlepší film, komedii nebo muzikál
2002 - Zlatý Globus za Nejlepší mužský herecký výkon v komedii nebo muzikálu (pouze nominace) (Moulin Rouge)
2002 - Zlatý Globus pro Nejlepší komedii nebo muzikál (Moulin Rouge)
2002 - Zlatý Globus za Nejlepší původní píseň - Come What May (pouze nominace) (Moulin Rouge)

.........................
Ewan Gordon McGregor se narodil 31. března 1971, jako druhý syn Jamese Charlese Stewarta McGregora a jeho ženy Carol Diane. Jeho starší brat Colin se narodil o dva roky dříve.
V Crieffu, v malém skotském městečku strávil Ewan šťastné dětství. Hrál si v lesích, proháněl na loukách koně a jeho zvláštní zálibou bylo imitování Elvise Presleyho, čímž velice rád bavil své rodiče i jejich známé. (To ještě netušil, že za pár let si ve filmu zahraje člověka posedlého právě Elvisem).
K herectví to Ewana táhlo už odjakživa. Sám k tomu řekl: "Už v pěti letech jsem věděl, že budu filmovou hvězdou." Malý Ewan také dokázal celé večery i víkendy prosedět v kině nebo u videa a pečlivě sledovat svého oblíbence Jamese Stewarta.
K samotnému rozhodnutí být hercem ho však inspiroval již v 9 letech jeho strýc Dennis Lawson, populární skotský herec a také muzikálový herec na West Endu, který hrál v původní trilogii Star Wars postavu Wedge. Ewan o svém strýci později prohlásil: "Pořád jsem to nechápal. Říkal jsem si, co je na něm tak zajímavého. Pak jsem si uvědomil, že je prostě jiný, opravdu velmi zvláštní, a v ten moment jsem se rozhodl, že chci být také zvláštní. Že chci být hercem."
Cesta za hereckým snem nebyla však tak jednoduchá. V 16 letech opustil Ewan s velkou ostudou střední školu v Crieffu, kde vyučoval jeho otec tělocvik a kde se jeho bratr Colin stal studentem roku.
Jeho rodiče, zvláště matka, však jeho odchod ze školy i herecké ambice podpořili. "Začal jsem propadat depresím a neustále jsem se dostával do problémů," okomentoval toto těžké období Ewan. "Nakonec mě z toho vysvobodila máma. Prohlásila, že se nemůže koukat na to, jak se trápím. Dovolila mi odejít od rodiny a postavit se na vlastní nohy. Bylo to od ní velmi statečné. Na druhou stranu si určitě oddechla, že už nemusí řešit moje rošťárny." Nakonec ovšem dodal: "Já jsem z Crieffu prostě musel utéct. Bylo to sice krásné místo, ale nic nenabízelo. Do dneška tam nemají ani slušnou divadelní společnost."
První herecké zkušenosti se mu podařilo získat v divadle v Perthu, kde pracoval jako kulisák a kde si i poprvé zahrál v inscenaci Cesta do Indie. V Perthu však vydržel půl roku a pak se přihlásil na divadelní školu v Kirkaldy in Fife. V roce 1989 byl přijat na Guidlhall School of Music and Drama v Londýně. Tam se při závěrečném představení dramatického ročníku dal dohromady se svým agentem, a to i přesto, že Ewan při vystoupení zapomněl svůj text a musel improvizovat. "Stejně si toho nikdo nevšiml" říká Ewan s úsměvem. Zřejmě to byla pravda, protože právě díky tomuto agentovi získal svojí první hereckou příležitost v 6-dílném seriálu Dennise Pottera Lipstick on your Collar, kde ztvárnil postavu Micka Hoppera, úředníka posedlého Elvisem.
Lipstick on your Collar však neměl takový úspěch, jak jeho tvůrci doufali, a z Ewana se nestala "hvězda přes noc", i když v to zbožně doufal. Po tomto zklamání se mihl ve filmu Billa Forsytha Being Human s Robinem Williamsem v hlavní roli. Jediné, co si Ewan z tohoto filmu odnesl, byly skvělé zážitky při natáčení v Maroku. Poté si na chvíli "odskočil" k francouzské produkci, aby si zahrál hlavní roli Juliana Sorela v třídílné adaptaci románu Červený a Černý od Stendhala.
A pak přišla zlomová role v Ewanově kariéře - role cynického novináře Alexe Lawa v dnes už kultovní černé komedii Mělký hrob. Při této příležitosti se setkal s režisérem Dannym Boylem, producentem Andrewem McDonaldem a scénáristou Johnem Hodgem.
Po úspěchu Mělkého hrobu natočil Ewan nezávislý snímek Petera Greenawaye Pillow book. Na natáčení vstával ve čtyři hodiny ráno a několik hodin musel stát nahý, než ho celého pokreslili japonskými znaky. Největší rozruch však způsobil v konzervativní Anglii tím, že se ve filmu objevil v rouše Adamově.
Díky trojici Boyle, Hodge a McDonald získal Ewan roli, která z něj definitivně učinila hvězdu a idola mladé generace. V kultovním snímku Trainspotting ztvárnil roli Marka Rentona, na heroinu závislého anti-hrdiny, který nám názorně, bez jakýchkoliv emocí popisuje, jaký je život s drogou. Tato role byla pro Ewana nesmírně obtížná, protože sám nikdy do kontaktu s tvrdými drogami nepřišel. Strávil tedy hodiny posloucháním zážitků na heroinu závislých lidí a pod dohledem své manželky Eve (tehdy ještě budoucí manželky, s Eve se oženil až po dokončení Trainspottingu) musel dokonce zhubnout 15 kilo. "Bylo to jednoduché. Jakmile jsem přestal pít pivo, váha šla rapidně dolů," vzpomíná Ewan.
Ani natáčení památné scény, kdy Mark vplouvá do špinavého záchodu, nebylo podle Ewana jednoduché. Scéna se totiž natáčela na údajně nejhorších záchodcích v celém Skotsku. "Musím přiznat, že mi z toho bylo celý den zle. Strašně jsem si přál, abych už odtamtud mohl odejít," řekl Ewan.
Po Trainpottingu zůstal Ewan věrný nezávislým filmům a nikdy si nevybíral jeden typ rolí. Jak sám prohlásil, má raději role slabochů než drsňáků. Po Marku Rentonovi si zahrál například roli nesmělého opraváře Billyho ve filmu Tichý hlas podle stejnojmenné divadelní hry Jimma Cartwrighta nebo bisexuálního glam-rockového zpěváka v Sametové extázi. Tyto postavy jen potvrzují, že Ewan je schopen zahrát jakýkoliv charakter, byť i velmi složitý.
V roce 1997 se opět sešel s trojicí Hodge, Boyle a McDonald a tentokrát si je ke spolupráci přizval Hollywood. Společně pak natočili milostnou komedii Extra život. Film však neměl i přes velký rozpočet úspěch a nepomohla ani účast hollywoodské krásky Cameron Diazové, která zde ztvárnila Ewanovu partnerku Celine. Navíc Ewan prý do té doby o její existenci nikdy neslyšel. "To je typický Ewan, nezajímá se o svět filmu ani o ostatní herce. Jakoby do zábavního průmyslu ani nepatřil," uvedl na jeho adresu Andrew McDonald.
Bylo to bohužel také naposledy, kdy Ewan se slavnou trojicí natáčel. Ewan totiž velmi stál o hlavní roli v připravovaném snímku pláž, ale McDonald svěřil tuto roli Leonardu DiCapriovi. Rozhořčený Ewan už od té doby s Boylem, Hodgem a McDonaldem nikdy nepromluvil.
Ewan se vždy vyhýbal hollywoodským velkofilmům a odmítal se stát součástí hollywoodského "star-systému", ačkoliv přiznal, že vždy toužil přijít do Hollywoodu a řídit "velký bouráky".
Při natáčení Sametové extáze však přišla nabídka od George Lucase, na roli mladého Obi-Wana Kenobiho. Ewan po krátkém váhání roli přijal, protože on sám byl vždy velkým fanouškem Star Wars. "Dosud jsem se snažil vyhýbat se velkofilmům, ale má touha být ve SW je z jiného soudku. To není jako Den nezávislosti, nebo Godzilla. SW je moderní pohádka naší generace." I na tuto roli se velmi tvrdě připravoval. Učil se používat stejný tón hlasu a mimiku jako jeho "předchůdce" Alec Guinness. Star Wars splnily Ewanovi hned několik snů. Mohl se objevit na plátně po boku Mistra Yody a konečně ho mohla vidět na plátně jeho (tehdy 3 roky stará) dcera Clara. Na anglickou premiéru Epizody I. se dostavil v tradičním skotském kiltu.
Star Wars definitivně otevřely Ewanovi dveře do Hollywoodu, ačkoliv se po Star Wars znovu pokusil navrátit ke svým alternativním projektům. Film s názvem Eye of Beholder se však stal totálním propadákem a je to dosud nejhorší film v Ewanově úspěšné kariéře.
V té době už hledal režisér Baz Luhrman hlavního představitele pro svůj avantgardní muzikál Moulin Rouge. Castingů se zúčastnily samé herecké veličiny a mezi nimi byl i Ewan. "Já už na castingy obyčejně nechodím," vysvětlil později Ewan. "Většinou mi režiséři nabízejí role rovnou a já je buď přijmu, nebo ne. Tentokrát jsem ale udělal výjimku, protože jsem o roli Christiana velmi stál." Zajímavé je, že Ewan se pokoušel spolupracovat s Luhrmanem už v roce 1996, kdy usiloval o roli Mercutia v moderní verzi Romea a Julie.
I na roli naivního básníka Christiana se musel Ewan tvrdě připravovat. Chodil na hodiny zpěvu a musel slevit i ze svých požadavků na honorář hvězdy filmového plátna. Jeho snaha se však vyplatila. Za tragického hrdinu získal mnohá ocenění a potvrdil tak svůj talent i mezi hollywoodskou smetánkou.
Během natáčení Moulin Rouge už Ewan připravoval Star Wars: Epizodu II. Kvůli problémům při natáčení se však oba tyto velké projekty začaly nebezpečně krýt. V Epizodě II. opět Ewan předvedl to nejlepší, co mohl pod režisérským vedením George Lucase předvést. Poté si ještě zahrál malou roličku ve válečném dramatu Ridleyho Scotta Black Hawk Down. Postava Grimese, kterou ve filmu zahrál, však byla ve skutečnosti velmi kontroverzní. Skutečný "Grimes" byl totiž obviněn ze zneužívání malých dětí a díky tomu měl Scott velké problémy se zákonem a samozřejmě i s dokončením filmu.
Ewan je ženatý s francouzskou módní návrhářkou Eve Mavrakis, která je o 7 let starší než on. Poznali se během natáčení televizní show Kavannagh QC, kde Ewan ztvárnil roli mladého muže, obviněného ze znásilnění. Vzali se ve Francii, v Dordogne v červenci v roce 1995. O rok později se jim narodila dcera Clara Mathilde a v roce 2001 druhá dcera Esther Rose. Pokud je to možné, Ewan bere svojí rodinu na natáčení svých filmů. S souvislosti se svým manželstvím Ewan uvedl: "Moji příznivci jsou často překvapeni, když zjistí, že jsem starý ženáč. Myslí si, že mám stejný charakter jako postavy, které hraji."
Kromě herectví má také velmi zvláštní záliby. Vlastní několik motorek a je členem závodního teamu v Anglii. Je také velkým fanouškem skupiny Oasis a spolu s Ewanem Bremmerem (Spud z Trainpottingu) uváděl jejich vystoupení na MTV Video Music Award v roce 1996. Během natáčení Epizody I. dokonce rozdával štábu album této skupiny.
Dává na Morrison´s Academy lekce herectví, zúčastňuje se výročních her ve svém rodném Crieffu, a také aktivně přispívá na různé charitativní organizace. Kromě toho je velice hrdý na svůj skotský původ.
Ewan sice tvrdí, že by se do rodného Crieffu už nikdy nevrátil, protože prý není takový jaký býval, ale pravda je, že městečko navštěvuje, kdykoliv jen může.
Je si velmi blízký s celou svojí rodinou, která svého úspěšného syna doprovází na většinu premiér. Ewanova matka Carol dokonce získala cameo roli potencionální nájemnice v Mělkém hrobu. Pomáhá také Ewanovi organizovat jeho náročný program a vyřizuje za něj poštu od fanoušků.
Ewan založil se svými přáteli Johny Lee Millerem (Sick Boy z Trainspottingu), Seanem Pertweem, Sadie Frostovou a bývalým spolubydlícím Judem Lowem produkční společnost Natural Nylon, která spoluprodukovala film Nora, kde si Ewan zahrál spisovatele Jamese Joyce. Ewan také již režírovat krátké filmy podle diváckých povídek s názvem Tube Tales, kde si zahrál i Jude Law a Sean Pertwee.
Po natáčení Epizody II. si Ewan zahrál roli svůdníka Catchera Bloka v retro-komedii Kašlu na lásku spolu s Reneé Zellweger. Ačkoliv finanční úspěch filmu nebyl nijak závratný, film měl dobré recenze a diváci jej přijali s nadšením.
Krátce poté si Ewan "odskočil" z Hollywoodu, aby se znovu pokusil vrátit ke svým alternativním projektům a natočil eroticky laděný film podle pornografického románu Alexandra Trocchiho s názvem Young Adam (Roucho Adamovo). Kontroverzní film však neměl valný úspěch. Mezitím sešlo z natáčení z historického filmu Borgia.
V roce 2003 spojil Ewan své herecké schopnosti s režijním umem Tima Burtona a vznikl tak pohádkově laděný příběh jednoho umírajího muže, jehož syn se snaží zjistit, jaký jeho otec skutečně byl. Ewan si zahrál mladého Edwarda Blooma a za svoji roli bych nominován na Zlatý Globus. O rok později Ewan natočil film Stay s režisérem, který získal Oscara za film Ples příšer. Na novinářských projekcích se však film neujal a do kin přichází s ročním zpožděním.
Ewan také propůjčil hlas hlavním postavám ve dvou kreslených filmech Valiant a Roboti.
Mezitím si stihl Ewan udělat "hereckou pauzu" a vydal se spolu se svým kamarádem na cestu kolem světa na motorkách. Zastavil se i v Česku a na Slovenku a o své cestě napsal knihu a natočil dokument s názvem Long Way Round.
Pak začal Ewan natáčet poslední díl Star Wars. Na natáčení se velmi tvrdě připravoval, hlavně na závěrečný souboj Anakina s Obi-Wanem. Pomsta Sithů byla výrazně lepší než oba předchozí díly a v tržbách porazila i Pána prstenů.
Krátce po završení Nové Trilogie začal Ewan natáčet Ostrov v režii Michael Baye (Armaggeddon, Skála..). Pro režiséra to byl první film bez slavného producenta Jerryho Bruckenheimera a pro Ewana to byla první role "zachránce světa". Film však za první víkend promítání vydělal pouhých 12 milionů dolarů a to i přesto, že měl velmi slušné recenze. Na vině byla hlavně špatná propagace filmu. Fanoušci přijala novou Ewanovu roli rozporuplně. Mnohým se jeho výkon líbil, mnozí si přejí, aby podobné charaktery raději přenechal hercům typu "Bruce Willis."
Ewanova herecká kariéra i nadále pokračuje a my ji budeme sledovat a zaznamenávat.
Co dodat na závěr k takové osobnosti jako je Ewan McGregor? Lepší je nechat promluvit tohoto talentovaného a ambiciózního muže samotného: "Jsou herci, kteří jdou po slávě. Pak jsou tu herci, kterým na jejich práci záleží a kteří se snaží posunout hranice herectví někam dál. A to je cesta, která má smysl. Jinak se pořád honíte za vlastním ocasem, abyste nakonec zjistili, že sláva stejně k ničemu nevede."
Filmografie
Miss Potter (2007)
Gnomeo and Juliet (2008)
The Great Pretender (2006)
Flora Plum (2006)
Stormbreaker (2006)
Scenes of a Sexual Nature (2006)
Stay (2005)
The Island (2005)
Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005)
Valiant (2005)
Robots (2005)
Young Adam (2003)
Down with Love (2003)
Solid Geometry (2002) (TV)
Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002)
Black Hawk Down (2001)
Moulin Rouge! (2001)
Anno Domini (2000)
Killing Priscilla (2000) (V)
Nora (2000)
Eye of the Beholder (1999)
Rogue Trader (1999)
Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999) .... Obi-Wan Kenobi
Desserts (1998)
Little Voice (1998)
Velvet Goldmine (1998)
Nightwatch (1998)
Life Less Ordinary, A (1997)
Serpent's Kiss, The (1997)
Brassed Off (1996)
"Karaoke" (1996) (mini) TV Series
Emma (1996)
Pillow Book, The (1996)
Trainspotting (1996)
Blue Juice (1995)
Doggin' Around (1994) (TV)
Shallow Grave (1994)
Being Human (1993)
Family Style (1993) (TV)
"Scarlet & Black" (1993) (mini) TV Series
Lipstick on Your Collar (1993) (TV)
Odkazy
..................
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Já | E-mail | Web | 16. června 2006 v 16:36 | Reagovat

Tak si myslim, že jste určitě okamžitě poznali, kdo je mojí nejoblíbenější postavou (samozřejmě kromě Jodouška)...XD... Ale každopádně musíte uznat, že je lepčí a hezčí než Ani... Akorát z něj ve třetí epizodě udělali pěknýho dědka !!!

2 Já | E-mail | Web | 16. června 2006 v 22:21 | Reagovat

Yaaaay .. Ewan *love*! Ten je kráááásnej *slint* .. Musíme jít na Hranici života, dávaj jí na konci měsíce ^^ .. Btw, krásné záhlaví !

3 Já | E-mail | Web | 16. června 2006 v 22:22 | Reagovat

On daboval Valianta XDDDD? Tak to je sranda .. "Velké srdce, malý pták..." XDDDDDDDDDD!

4 Já | E-mail | Web | 17. června 2006 v 14:25 | Reagovat

Jj, to musíme... Taková pocta dabovat film s tak úžasným sloganem...XD...

5 Natys* Natys* | 30. prosince 2013 v 1:21 | Reagovat

Prostě dokonalost sama :3 nevím proč ale cítím se tady mezi vámi jako vyvrhel xD všichni říkají jaký je Anakin fuj ( věc názoru ;) ) a mě se líbí tak jako Obi-Wan <3 jsou dokonalý :* :3

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama